shape shape

رنگ فوری | انواع کاربرد رنگ فوری برای سطوح مختلف

09 خرداد 1400

اخبار و مقالات

shape
img
رنگ فوری | انواع کاربرد رنگ فوری برای سطوح مختلف

09 خرداد 1400

اخبار و مقالات

رنگ فوری بر پایه رزین های نیتروسلولوز و الکیدی ساخته میشود. مقاومت و براقیت  بالایی در برابر نور و اشعه UV دارد. رنگ فوری از دسته رنگ های آلکید روغن کوتاه می باشد که به سرعت  خشک می شوند که این موضوع یکی از مزیت برتر رنگ های فوری است که اجازه نمی دهد با وجود گرد و غبار معلق در محیط کیفیت پوشش کم شود. رنگ آمیزی با رنگ سریع خشک آسان و قابلیت پولیش خوری و دریافت پوشش مجدد را به خوبی دارد.

 

استفاده از رنگ فوری برای رنگ چوب

انتخاب رنگ بر اساس، نوع سازه، محل استفاده از سازه، شرایط آب و هوایی، شرایط دمایی، شرایط سایش، سلیقه فردی و … انجام می‌پذیرد.

رنگ چوب انواع مختلفی دارد و روش‌های مختلفی برای اجرای رنگ بر روی چوب وجود دارد. چه رنگی مناسب چوب است؟

رنگ‌های فوری رایج در بازار ایران با نام‌های سیلر، کیلر، نیم پلی استر، تمام پلی استر (پلی استر ایستاده)، رنگ‌های فوری خودرویی و … شناخته می‌شوند. البته رنگ‌های فوری محدود به این موارد نیستند و نمونه‌های نام برده شده، از شناخته شده ترین رنگ‌های فوری مورد استفاده برای چوب هستند.

با توجه به گستردگی استفاده از رنگ‌های فوری، حتماً در سازه‌های چوبی اطراف ما از پوشش‌هایی مانند نیم پلی استر یا تمام پلی استر استفاده شده است. اجازه دهید رنگ‌های فوری و دلیل نام‌گذاری این پوشش‌ها به فوری را توضیح دهیم:

در پوشش‌هایی مانند سیلر، کیلر، نیم پلی استر و … در حالت عادی مانند عسل غلیظ هستند و برای اینکه بتوان این رنگ‌ها را با قلم‌مو یا پیستوله اجرا کرد نیاز به محلولی به نام تینر هست. به تینر مورد استفاده برای رنگ‌های فوری، تینر فوری گفته می‌شود و مانند آب بی‌رنگ هستند؛ اما بوی بسیار تندی دارند و خاصیت خورندگی و پاک‌کنندگی بسیار بالایی دارند.

این رنگ‌ها هوا خشک نیستند و با فعل و انفعالات شیمیایی خشک می‌شوند. به‌عنوان مثال برای خشک شدن نیم پلی استر یا تمام پلی استر از موادی به نام هاردنر یا خشک کن استفاده می‌شود که این مواد با ترکیب و اندازه مشخص با محلول تینر و نیم پلی استر ترکیب می‌شوند. رنگ‌های فوری را می‌توان با استفاده از قلم‌مو یا پیستوله بر روی چوب اجرا کرد که بهترین روش برای اجرای رنگ فوری، بهره‌گیری از پیستوله بادی هست.

سیلر، کیلر، نیم پلی استر و تمام پلی استر به رنگ عسلی هستند و پس از اجرا تأثیر چندانی بر رنگ چوب ندارند؛ اما رنگ‌های خودرویی فوری، رنگ چوب را تغییر می‌دهند و حتی می‌توان نقش و رگه چوب را با این رنگ‌ها ناپدید کرد. در رنگ کاری مبلمان، میز ناهار خوری و سرویس خواب امروزی، از رنگ‌های فوری استفاده می‌شود. به‌عنوان مثال سازه اصلی تخت خواب از چوب است؛ اما یک‌لایه رنگ روی سازه تشکیل شده و هیچ اثری از چوب نمی‌بینید.

رنگ چوب فوری مخصوص فضای داخل خانه هست و از این رنگ‌ها نمی‌توان در فضای باز استفاده کرد.

 

استفاده از رنگ روغنی برای رنگ کاری چوب

رنگ روغنی را احتمالاً همه می‌شناسند. از رنگ روغنی بیشتر در صنعت فلز استفاده می‌شود. حلال رنگ روغنی تینر روغنی، بنزین یا نفت است. این رنگ مناسب رنگ چوب نیست و برای رنگ کاری چوب استفاده نمی‌شود؛ اما همان‌طور که می‌دانید ما در شکستن مرزهای خلاقیت دستی بر آتش داریم!

قدیمی‌ترین رنگ روغنی مورد استفاده در صنعت چوب روغن جلا هست. قدیمی‌ها شب عید با روغن جلا سازه‌های چوبی خانه‌شان را جلا می‌دادند. رنگ روغنی در طیف‌های رنگی گسترده تولید می‌شود و از ترکیب این رنگ‌ها هم به یک دنیا رنگ دیگر دست پیدا خواهید کرد (مانند رنگ خودرویی).

یکی از دلایل استفاده از رنگ‌های روغنی شاید قیمت ارزان و روش اجرای آسان آن دانست. حلال پیشنهادی شرکت‌های تولیدکننده برای رنگ روغنی، تینر روغنی هست؛ اما به نظر می‌رسد بنزین گزینه‌ای مناسب برای خشک شدن سریع و از بین رفتن سریع بوی رنگ روغنی باشد.

در رنگ چوب می‌توان از رنگ‌های روغنی برای تغییر رنگ شاپان استفاده کرد. به‌عنوان مثال با اضافه نمودن مقداری رنگ روغنی قرمز به شاپان، می‌توان به رنگ فندقی دست‌یافت. همچنین با اضافه نمودن رنگ مشکی به شاپان قهوه‌ای، به رنگ ونگه یا شکلاتی دست‌یافت.

رنگ پلی اورتان چوب

رنگ‌های پلی ارتان در انواع مختلفی در بازار وجود دارند و طیف گسترده‌ای از این رنگ‌ها در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. پلی ارتان دنیای بزرگی دارد و شما می‌توانید در صنعت فلز و چوب و ساختمان و راه و … از رنگ‌های پلی اورتان استفاده کنید.

در صنعت چوب از رنگ‌های پلی اورتان برای آب گریز نمودن چوب استفاده می‌شود. رنگ‌های پلی ارتان بسیار مقاوم هستند و حتی در صنعت کشتی‌سازی برای پوشش جداره داخلی و بیرونی کشتی هم از این نوع رنگ‌ها استفاده می‌شود. پس می‌توان به این رنگ‌ها به‌عنوان یک پوشش مقاوم اعتماد کرد.

در برخی موارد دیده‌ایم در صندلی‌های چوبی پارک‌ها و مبلمان شهری از رنگ پلی اورتان به‌عنوان پوشش چوب استفاده می‌شود که درواقع این روش برای چوب گزینه مناسبی نیست. در روزها و ماه‌های ابتدایی این رنگ نمایی بسیار زیبا دارد و مانند یک شیشه روی کار نشسته است؛ اما پس گذشت مدت‌زمان کوتاهی مشاهده خواهید کرد که رنگ ترک‌خورده و از بین رفته است.

یکی از پرکاربردترین موارد استفاده از رنگ پلی اورتان، پوشش سطح میز ناهار خوری و سازه‌هایی هست که با آب و رطوبت در تماس هستند. معمولاً این پوشش‌ها مانند نیم پلی استر رنگ عسلی ندارند و پس از اجرای آن بر روی رنگ سفید صدفی، تغییر رنگ نخواهید داشت.

یکی از مشکلات پیش روی رنگ کارهای چوب، تغییر رنگ سفید پوشش است. معمولاً این رنگ‌ها پس از مدتی کمی زرد می‌شوند و تراوت و شادابی اول را ندارند. مشکل آن‌ها استفاده از نیم پلی استر است.

 

رزین‌های اپوکسی چوب

رزین اپوکسی و به‌خصوص رزین اپوکسی چوب یکی از محبوب‌ترین روش‌های پوشش چوب در ماه‌های اخیر شده است. مجموعه‌های زیادی در ایران مشغول به ساخت سازه‌های چوبی ساخته شده با رزین یا بهتر بگوییم پوشش داده شده با رزین هستند. رزین انواع مختلفی دارد و با توجه به خصوصیاتش، بسیاری از محدودیت‌های پیش رو اساتید در ایده پردازی‌هایشان را برداشته است.

می‌توان بر روی یک صفحه چوبی از یک میلی‌متر تا چند سانتی‌متر رزین اپوکسی اجرا کرد. یکی از محبوب‌ترین روش‌های استفاده از رزین اپوکسی، استفاده از رزین و اسلب چوبی در کنار هم است. می توان حتی یک‌تکه نامنظم و شکسته اسلب چوبی را در داخل یک قالب قرار داد و با اضافه کردن مقداری رزین اپوکسی به آن، به یک صفحه تشکیل شده از رزین و چوب دست پیدا کرد.

رزین اپوکسی بسیار مقاوم است و امکان ایجاد طرح‌ها و رنگ‌های مختلفی از آن را خواهید داشت.

رزین اپوکسی از خانواده رزین‌های دوجزئی است که این دو جزء باید باهم ترکیب شوند تا یک قالب رزینی تشکیل شود. یک جزء از این دو، رزین و جزء دیگر هاردنر یا خشک کن است. مطمئناً در فضای مجازی ایده‌ها و تصاویر و ویدئوهای زیادی درزمینهٔ رزین اپوکسی دیده‌اید که برای شما جذاب بوده است.

اجرای رزین اپوکسی روی چوب به همین سادگی که در ویدئوها مشاهده می‌کنید، نیست. باید ابتدا رزین‌ها را شناخته، بدانیم کارگاه رزین اپوکسی چه ویژگی‌هایی دارد،نیاز تجربه در نجاری داشته و در مرحله بعد، شروع به کار با رزین کنیم. 

تولیدکننده رنگ

دیدگاه کاربران

ارسال دیدگاه

برای این مطلب تا کنون نظری ثبت نشده است

ارسال دیدگاه